مجموعه کهکشان سوهو Galaxy SOHO / گروه معماری زاها حدید
مجموعه کهکشان سوهو Galaxy SOHO
معمار : زاها حدید
محل : سوهو، پکن، چین
معماران مسئول : زاها حدید و پاتریک شوماخر
مدیر پروژه : ساتوشی اوهاشی
دستیار : کریستیانو سکاتو
معمار پروژه : یوشی یوشی یاما
موسسه طراحی محلی : موسسه معماری و طراحی پکن BIAD
مساحت : ۳۳۲۸۵۷ متر مربع
سال اتمام پروژه : ۲۰۱۲
عکس : ایوان بان
پروژه کهکشان سوهو در مرکز پکن متعلق به شرکت سوهو چین، مجتمعی ۳۳۰۰۰۰ متر مربعی مشتمل بر: دفاتر اداری ، فروشگاه ، و مجموعه تفریح و سرگرمی است. پروژه برگرفته از مقیاس بزرگ و باشکوه پکن، به بخش جدایی ناپذیر زندگی شهری پکن تبدیل شده است. معماری آن ترکیبی از پنج حجم به هم پیوسته و سیال است. هر یک از این پنج حجم مجزا میگردد، تلفیق مییابد یا به کمک پلهایی کشیده به قسمتهای دیگر متصل میشود. این حجمها با همدیگر در تمام جهات جور و منطبق هستند و یک معماری پانورامایی بدون گوشه یا بدون تغییر حالت های ناگهانی خلق میکنند، در حقیقت طراحی نرم و انعطاف پذیری دارد و سیالیت و روانی ترکیب فرمال آن را از هم میگشاید.
حیاطهای مرکزی پروژه بازتابی از معماری سنتی چینی است که در آن حیاط، جهانی درونی و فضاهای باز متوالی ایجاد میکند. در اینجا، معماری دیگر از بلوکهای خشک و سخت تشکیل نشده، بلکه به جای آن از حجمهای نرم و بهم آمیختهای تشکیل شده که جهانی سازگار، متقابل و ممتد خلق میکند و حرکت سیالی بین هر ساختمان میسازد. سطوح و طبقات متغیر در طراحی فرم روی یکدیگر تاثیر میگذارد و حس عمق به کمک شناوری فرمها و پوشش بنا ایجاد میشود. همانطور که کاربران بیشتر در داخل ساختمان حرکت میکنند و جلوتر میروند، فضاهای هماهنگ، خودمانی و صمیمیتری را مییابند که از همان سبک طراحی صوری منسجم خطوط منحنی و متداوم تبعیت میکنند.
سه طبقه پایین مجموعه کهکشان سوهو، امکانات عمومی مانند فروشگاه و سرگرمی و فضاهای تفریحی عرضه میدارد. طبقات بالایی فضاهای تجاری متعددی برای گروههای کاری نوآورانه از ۱۰۰ تا ۳۰۰ متر مربع، فراهم میسازد. بالای ساختمان به کافهها، رستوران ها و بار اختصاص داده شده و ترکیبی از فضاهای داخلی و خارجی است و مراجعه کنندگان دیدهای وسیعی به یکی از بزرگترین خیابانهای شهر از بالای این ساختمان می توانند داشته باشند. این عملکردهای مختلف به کمک فضاهای داخلی راحت و دوستانهای به هم متصل شدهاند، ضمن اینکه پیوسته با شهر در ارتباط هستند؛ و باعث میشوند کهکشان سوهو نشانه شهری مهمی در پکن باشد.
بنا از مصالح سخت و با دوام ساخته شده است و دقت طراحی بالایی دارد. به کمک کریدورهای و نورگیرهای بیضی شکل همه ساختمانها نور طبیعی دریافت میکنند. یکی از تفاوتهای ساختمان کهکشان سوهو با سایر معماریهای متداول، نحوه دسترسی به دفترهای کاری است که حس آرام بخش و کار کردن در محیط کاری طبیعی را تداعی میکند. فرم پویای پروژه بسیار گیرنده و شگفت آور است متشکل از فضاهای پر و خالی است، ضمن اینکه حریم شخصی در ساختمان حفظ میشود.
این پروژه جایزه پریتزکر (Pritzker) را برای زاها حدید به ارمغان آورد، جایز پریتزکر همانند “جایزه نوبل ” در معماری است. از زمان آغاز به کار این جایزه در ۲۶ سال گذشته، زاها حدید اولین زنی است که این جایزه را دریافت نمود. تخیل قوی و کانسپت سوررئالسم این بنا، ساختمان کهکشان سوهو را به یک بنای فرا مدرن و شاخص در شهر پکن تبدیل نموده است و در کنار ساختمان استادیوم ملی لانه پرنده، و برج CCTV به عنوان نشانه شهری شهر پکن شناخته میشوند.
منبع: پویانو